MiNC Café

MiNC Café

Zonne-energie uit de ruimte, bollenteelt in Engelen, en het landschap lezen,..u hoort meer bij MiNC!

MiNC Café

MiNC Café

Zonne-energie uit de ruimte, bollenteelt in Engelen, en het landschap lezen,..u hoort meer bij MiNC!

Maandagavond 30 september is MiNC weer te vinden in de Clubzaal van de Verkadefabriek. We hebben wederom interessante en grensverleggende onderwerpen voor u! 

Zo schetsen we u een beeld van een leefbaar groen Nederland in 2100. En is zonne-energie uit de ruimte de oplossing voor onze grenzeloze energiebehoefte? U krijgt vanavond de beste tips hoe u kunt determineren met behulp van uw telefoon, en onze twitterende boswachter komt vertellen hoe hij het “landschap leest”. En bent u ook al op de hoogte van de bollenteelt bij het Engelermeer? Kom vooral, de zaal is open vanaf 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur, en de toegang is gratis. U bent van harte welkom!

Het programma

NIEUWS UIT DE NATUUR- Rob de Vrind
Kreeg Rob deze maaimachine tot stilstand en waarom deed hij dit? Ook presenteert Rob de groene toekomstvisie voor Nederland in 2100, de Universiteit van Wageningen heeft hier eens goed over nagedacht. Daarnaast is er nog veel meer positief nieuws voor u!

HET VLIJMENS LINT/ bollenteelt in Engelen - Job van Dooren
Job van Dooren van Het Vlijmens Lint strijdt tegen de lelieteelt aan het Engelermeer. Bij de teelt wordt een cocktail van 114 kilo pesticiden (o.a. fungiciden, herbiciden en insecticiden) per hectare gebruikt. Ter vergelijking bij gewassen waarvan ook bekend is dat er relatief veel pesticiden worden gebruikt namelijk; appels, peren en aardappels, gaat het (maar) om 20-35 kg per hectare. 90 % van de bollen is voor de export je kan je afvragen waarom we de milieu en gezondheidsschade toelaten. Kan de enorme groei van de bollenteelt in Brabant nog stoppen Job?  

ZONNE-ENERGIE UIT DE RUIMTE- Rijkert Knoppers
Ondanks alle oproepen om zuinig met energie om te gaan neemt overal op de wereld het energieverbruik toe. Toenemende mobiliteit, een groeiende behoefte aan industriële producten, de wens tot meer comfort en niet te vergeten een gestaag groeiende bevolking maakt dat de vraag naar energie al jarenlang een stijgende lijn vertoont. Het winnen van zonne-energie uit de ruimte kan een aantrekkelijke optie zijn, want door de afwezigheid van een dag en nacht ritme valt minstens tien keer meer energie op te wekken dan op aarde. Het boek van Rijkert Knoppers over dit onderwerp verschijnt binnenkort, Rijkert komt bij MiNC en vertelt ons meer over de stand van zaken rondom deze techniek.

DETERMINEREN - Arie van Berkel
Bekend van zijn mooie gedicht “Giersbergen” en zijn voordracht op de groentekist tijdens de MiNC van afgelopen juni; Arie van Berkel. Deze keer komt hij ons uitleg geven welke mogelijkheden er zijn om te determineren met je telefoon. Hoe heet de paddenstoel/ vlinder/ plant die je voor je ziet? Welke vogel hoor Ik? Daarnaast heeft hij nog meer tips en tricks.

HET BOS - Frans Kapteijns
Frans Kapteijns, Brabants bekendste boswachter met meer dan 14.000 volgers, bekend van het beantwoorden van lezers vragen bij Omroep Brabant en bosbadcoach komt 30 september naar het milieucafé in Den Bosch. Frans vertelt deze avond over “landschap lezen” en hij beantwoordt graag vragen uit de zaal. In het verhaal komen de mooiste plekjes in de Brabantse natuur aan bod. Hij laat ons ervaren hoe het landschap is ontstaan, wat kenmerkend is voor het gebied, hoe het aan zijn naam is gekomen en ontrafelt zo de geschiedenis van de plek. Frans zal natuurlijk ook wat vertellen over zijn grote liefde de Oisterwijkse vennen, de helende werking van de natuur en over de natuur die zelf ook geheeld moet worden.



MUZIEK – Romantica  
De muziek wordt deze avond verzorgt door gelegenheidstrio; zangeres Hanneke Glaudemans, en voor het laatst deze keer onze eigen huiszangeres zangeres Christian Scheres, en gitarist Marc van de Ven. Samen brengen ze zelf geschreven soms naar romantiek neigende composities.

PRESENTATOREN:  
Frank Finkers en Rob de Vrind zijn onze presentatoren.

MiNC staat voor Milieu, innovatie, Natuur en Creativiteit. Onder de naam MiNC-café organiseert stichting MiNC viermaal per jaar een laagdrempelig debatpodium in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens een MiNC-café komen diverse duurzaamheids- en milieu-onderwerpen aan bod, afgewisseld door amusement.

Komende MiNC data voor in uw agenda: 9 december

19843

Kies een taal