Orkater/De Nieuwkomers: UMA

Orkater/De Nieuwkomers: UMA

Burning Sweetgrass

Hoe te leven met de dood?
Muzikaal Fysiek

In deze beeldende en fysieke voorstelling gaat Nieuwkomerscollectief UMA de strijd aan met het onvermijdelijke. Want hoewel ieder mens onverhoopt met de dood te maken krijgt, geven we in Nederland onze sterfelijkheid het liefst zo min mogelijk ruimte in ons leven. UMA gaat in Burning Sweetgrass dit grote onderwerp te lijf met meerstemmige samenzang en opzwepende dans, om zo een antwoord te vinden op de allesomvattende vraag: hoe kunnen we leven met de dood?      

Hakkelende gesprekken in de aula, gefluister bij de cake en koffie, een slideshow met foto’s waarbij niemand weet of hardop huilen gepast is; mensen gedragen zich zelden zo ongemakkelijk als op een begrafenis. Wat is de rijkdom of armoede van de rituelen die we hebben gecreëerd rondom de dood? Hoe verhoudt de ingetogen, soms humoristisch gekaderde Hollandse nuchterheid zich ten opzichte van andere culturen zoals de Creoolse en Indonesische? Waar ben je als je sterft en welke rol spelen de gestorvenen in de levens van de levenden? In een uiterst fysieke voorstelling die muzikaal geïnspireerd is door gamelan, orgelmuziek en Japanse reclametunes, neemt UMA je mee op een reis naar de dood.      

De makers

UMA maakte in 2022 haar debuut binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/de Nieuwkomers met Oroonoko. Het muziektheatercollectief combineerde hierin sterk uiteenlopende muzikale genres; Engelse hofmuziek, Surinaamse kawina en elektronische beats en liet deze organisch in elkaar overvloeien. In Burning Sweetgrass ontwikkelt UMA deze signatuur verder: het collectief verenigt Creoolse en Indonesische rituele muziek en synthetische requiems in een opwindend nieuw muzikaal genre.

Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties. Op basis van een open call worden makers geselecteerd om hun plannen te presenteren aan Orkater en programmeurs en vakgenoten die zich als alliantiepartners aan het traject verbonden hebben. Burning Sweetgrass is de 28e productie binnen Orkater/De Nieuwkomers. 

Young Blood

Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood en ook deze jonge club makers past daar goed bij!

Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 40 en door het jaar heen komen er vaak nog een aantal bij.

Ja, vertel me meer over die pas!
Datum do 20-03
Tijd 20:15
Prijs € 19,00 Normaal
€ 17,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 19-3-2025 om 20:15 uur
Zaal Kleine Zaal
Bestel tickets

Credits

Spel, zang, tekst, muziek

UMA: Jamie Grant, Cripta Scheepers, Camen van Mulier en Jimmi Hueting 

Regie

Joost van Hezik 

Kostuums

Sjo Schütt 

Ook interessant voor jou