Peeping Tom

Michael Powell

Film

Michael Powells klassieker (1960) over voyeurisme en de agressie van de camera werd gerestaureerd (4K) door Martin Scorseses Film Foundation.

De schuwe Mark Lewis werkt als camera-assistent in een filmstudio. Niemand is op de hoogte van Marks psychopathisch gedrag, ook onderhuurster Helen Stephens niet, die soms met Mark uitgaat in vroeg-sixties-Londen. Michael Powells eerste lange speelfilm na de jarenlange samenwerking met Emeric Pressburger betekende vrijwel zijn ondergang als filmmaker.

De film werd bij verschijning door de filmcritici neergesabeld als ‘ziek’ en ‘immoreel’ en vrijwel direct uit roulatie gehaald. Het betekende het einde van Michael Powells loopbaan als regisseur. Ook de carrière van hoofdrolspeler Karlheinz Böhm kreeg een gevoelige knauw. Peeping Tom – al lang voorzien van de status ‘klassieker’ – geldt als sleutelwerk over het voyeurisme en de agressie van de camera.

Begin jaren tachtig werd de film, vooral door toedoen van Martin Scorsese, herontdekt. De film is, na eerdere restauratie op initiatief van Martin Scorseses Film Foundation, opnieuw gerestaureerd, nu digitaal (4K).

Regie Michael Powell
Cast Anna Massey, Karlheinz Böhm, Moira Shearer
Genre Drama
Land Verenigd Koninkrijk
Gesproken taal Engels
Ondertiteling

Nederlands

Tijdsduur 101 minuten
Kijkwijzer
Datum wo 18-09
Tijd 13:40 tot 15:25
Prijs € 12,00 Normaal
€ 11,00 Supporter
€ 8,50 Student
Zaal Filmzaal 3
Bestel tickets
Datum ma 23-09
Tijd 13:30 tot 15:15
Prijs € 12,00 Normaal
€ 11,00 Supporter
€ 8,50 Student
Zaal Filmzaal 3
Bestel tickets

Ook interessant voor jou

in de pers

'' Topklassieker''

Filmtotaal

Kies een taal