VONK - Nicoline Soeter

VONK - Nicoline Soeter

November Music

Vijfhonderd jaar oud worden? Voor sommigen een droom voor de ander een schijnbare nachtmerrie. Toch is er een dier op aarde aangetroffen dat deze onwaarschijnlijke leeftijd heeft bereikt. Bij IJsland werd er in 2006 een schelpdier gevonden, een zogenaamde noordkromp. Na onderzoek bleek het beestje meer dan vijfhonderd jaar oud te zijn. Het eeuwenoude diertje kreeg als koosnaampje Ming, naar analogie van de antieke Chinese dynastie.

Een prachtig verhaal dat door de Nederlandse componiste Nicoline Soeter tot een gevoelvolle opera is omgetoverd. Ze schreef The Ming Passion (2024) speciaal voor het in Tilburg gevestigde ensemble VONK en vocalisten Kaspar Kröner (countertenor) en Sterre Konijn (sopraan). Voor het knappe libretto klopte Soeter aan bij Lisanne van Aert.

Soeter omschrijft haar één uur durende muziektheatervoorstelling als een ‘ecologisch passieverhaal over de relatie tussen mens en zee’. Een buitengewoon poëtische voorstelling die de actualiteit op de hielen zit. In een direct aansprekende klanktaal Soeter brengt een hartverwarmend eerbetoon aan de kwetsbaarheid van de natuur en de frustrerende rol die de mens daarin soms speelt. In de muziek van Nicoline Soeter hoor je klankschaduwen van de oude, polyfone muziek en het Amerikaanse postminimalisme. Haar passie is naar goede traditie opgebouwd uit koorgedeeltes, aria’s en recitatieven, waarbij de twee vocalisten de rol van onder anderen wetenschapper op zich nemen.

In deze intieme kameropera worden de vocalisten bijgestaan door VONK-leden Reggy van Bakel (slagwerk/toetsen), Tom Sanderman (saxofoon) en Erwin Muller (basklarinet/zang). Dit in Noord-Brabant gevestigde ensemble was al vaker te gast met nieuw muziektheatraal werk. Vorig jaar traden zij nog op tijdens het succesvolle Compose It programma waar ze nieuwe composities van kinderen uitvoerden.

Programma

Nicoline Soeter - The Ming Passion

Nicoline Soeter - compositie
LIsanne van Aert - libretto

Ensemble VONK
Kaspar Kröner - countertenor
Sterre Konijn - sopraan
Reggy van Bakel - slagwerk, toetsen
Tom Sanderman - saxofoon
Erwin Muller - basklarinet, zang

Datum za 16-11
Tijd 16:00 tot 17:00
Prijs € 18,00 NM Normaal
€ 9,00 NM Festivalpas
€ 10,00 NM tot 30
Zaal Kleine Zaal
Koop kaarten

Ook interessant voor jou

Kies een taal